Scratch

ONS FAVORIETE HUISDIER!

De Scratch kat is het favoriete huisdier van elke CoderDojo: ze doet niet in huis en voert zonder klagen alle instructies uit die je haar geeft!

AAN DE SLAG

Op http://scratch.mit.edu/ kan je op 'Maak' klikken en meteen beginnen programmeren! Dit is een on-line editor, wat wil zeggen dat je steeds een internetverbinding nodig hebt om hiermee te kunnen werken.

Scratch is de ideale programmeertaal om kinderen van ±8 tot 888 jaar de basisprincipes van programmeren te laten ontdekken.

In Scratch kies je zelf welke ‚sprites’ er meedoen in je computerprogramma en geef je instructies door blokjes aan elkaar te puzzelen. Geen saaie eentjes en nulletjes typen dus, maar vooral zelf leuke dingen verzinnen, maken en delen!

Ga naar de oefeningen

SCRATCH ACCOUNT

Op de scratch website kan je je eigen scratch account aanmaken: zo kan je al je coole projecten op de Scratch website bewaren en delen met Scratchers over heel de wereld!

OFFLINE

Op https://scratch.mit.edu/download vind je installatiebestanden om een offline-editor van Scratch te installeren. Deze kan je dus gebruiken zonder dat je een internetverbinding nodig hebt.

HELP!

Hulp of inspiratie nodig?

http://scratchweb.nl/ - Nederlandstalige hulpmiddelen, zoals de Scratchkaarten .

Op http://www.fromscratched.nl vind je o.a. een Nederlandstalige beginnershandleiding

http://scratch.mit.edu/discuss/19/ - Een Nederlandstalig discussieforum waar je met al je Scratch vragen terecht kan.

http://scratch.mit.edu/explore/ - voorbeelden van alle Scratchers. Je kan elk project van binnen bekijken om uit te vissen hoe het gebouwd is.

http://tinyurl.com/cdjbe-scratch - Nederlandstalige scratch tips en uitdagingen van allerlei niveaus, samengesteld door de CoderDojo Belgium coaches.